Hoe werkt aanvragen bij het Filmfonds?
Bij het Filmfonds kun je subsidie aanvragen voor verschillende stadia van filmproducties, distributie en filmactiviteiten. De regelingen zijn verdeeld over de categorieën speelfim, documentaire, animatie, onderzoek & experiment, korte film, de Production Incentive Film en Series, distributie, filmactiviteiten en steunmaatregelen COVID-19.
Aanvragen
Een aanvraag indienen bij het Filmfonds kan door het aanvraagformulier met bijlagen in te dienen via ons aanvraagsysteen Frame. Je aanvraag is geldig wanneer je in het formulier akkoord gaat met onze voorwaarden. Alleen volledige aanvragen worden in behandeling genomen. Gebruik deze checklist voordat je je aanvraag indient, zodat je zeker weet dat deze in behandeling wordt genomen.
Voor het indienen van de digitale aanvraag log je in op Frame. Als je nog geen inloggegevens hebt vraag je eerst een nieuw account aan. Vraag hier een nieuw account aan. Houd er rekening mee dat dit twee werkdagen kan duren.
Beoordeling
Het Filmfonds selecteert op een kwalitatief hoogwaardig, onderscheidend en divers filmaanbod. Dit betekent dat jouw aanvraag door ons op verschillende manieren wordt beoordeeld. Allereerst wordt gekeken of je stukken compleet zijn en of je voldoet aan de specifieke voorwaarden van de regeling waarvoor je hebt aangevraagd. Je aanvraag wordt vervolgens op drie aspecten beoordeeld:
- De kwaliteit van jouw filmplan
- Je staat van dienst. Wat brengen jij en je creatieve team met je mee?
- De bijdrage aan een divers filmklimaat. In hoeverre draagt jouw filmplan bij aan een divers filmaanbod en het versterken van de Nederlandse filmindustrie?
Bij het beoordelen van de inhoudelijke kwaliteit van een filmplan kijkt het Fonds vanuit verschillende invalshoeken.
- Originaliteit: in hoeverre is jouw plan onderscheidend of vernieuwend binnen het bestaande filmaanbod?
- Urgentie: overtuigt de persoonlijke of maatschappelijke betekenis van je plan en jouw visie en motivatie hierbij?
- Authenticiteit: overtuigt de geloofwaardigheid van de gekozen arena, de thematiek en de personages omschreven in het filmplan en is het duidelijk hoe die geloofwaardigheid (gedurende het project) wordt gewaarborgd?
- Zeggingskracht: overtuigt de zeggingskracht die onder meer spreekt uit de door jou gekozen thematiek, structuur, personages en verhaallijn?
- Cinematografische kwaliteit: in hoeverre spreekt uit de visie op de beoogde vorm en stijl een overtuigende cinematografische kwaliteit?
- Publieksvisie: voor wie maak je deze film? Wat is je visie op de positionering van de film ten opzichte van het bestaande filmaanbod en het beoogde publiek?
- Het creatieve team: vult het creatieve team elkaar goed aan in ervaring, vakmanschap en samenstelling? Spreekt uit de aanpak de eigenheid en herkenbaarheid van de artistieke signatuur van de makers?
Deze elementen beoordelen we niet los van elkaar als een checklist, maar altijd in samenhang met de visie op het filmplan van de scenarist, regisseur en/of producent en het volledige werkplan. Welke elementen van het filmplan voor de beoordeling doorslaggevend zijn, kunnen per filmplan dus verschillen.
Het Filmfonds streeft ernaar om, de vakantieperiodes tijdens de zomer en de Kerst uitgezonderd, binnen circa 8 weken na ontvangst van je aanvraag een besluit te nemen. Je wordt schriftelijk op de hoogte gebracht van het besluit.